Likier Mandarin Ginger, najciekawszy likier w Polsce.

Oryginalna przedwojenna receptura, która wskrzesza jeden z najpopularniejszych likierów XIX i pierwszych dekad XX wieku. Mandarin Ginger powstały na bazie receptury Jana Urbanowicza to likier deserowy o wysublimowanym smaku łączącym naturalny sok z mandarynek oraz lekką, zbalansowaną ostrość imbiru. Całość zamyka najwyższej jakości polski spirytus zbożowy, który dodaje charakteru likierowi. Przez ponad 6 tygodni w kadzi macerowany jest sok i skórki z mandarynek. Osobnej maceracji poddawany jest rozdrobniony korzeń imbiru. Następnie na kolejne 3 tygodnie maceraty są łączone.

W tym czasie Mandarin Ginger uzyskuje swój niezwykły smak i aromat. Przed rozlewem również do kwadratowych butelek likier podawany jest filtracji. Likier Mandarin Ginger w smaku to harmonia owoców, rodzynek, wanilii. Balans między słodyczą i lekką kwasowością. Finisz nietuzinkowy. Wyczuwalne ciasto owocowe, rodzynki, cytryna, wanilia, imbir. Mandrin Ginger to obowiązkowa pozycja dla miłośników likierów. Świetnie nadaje się również do tworzenia cocktaili. W ocenie dwumiesięcznika Aqua Vitae Mandarin Ginger otrzymał 95 na 100 punktów oraz rekomendację.

Mandarin Ginger najprzedniejszy likier deserowy, którego historia sięga aż XIX wieku. Wówczas produkowały go potężne firmy Kantorowicza i Kasprowicza, a smak ich Mandarin Gingera zachwycał klientów nie tylko w Wielkopolsce. W okresie międzywojennym każda szanująca się restauracja posiadała w swojej ofercie najprzedniejszy likier Mandarin Ginger, który wyróżniał się na półkach sklepowych oraz bufetowych, niezwykłymi butelkami, które dziś stanowią gratkę dla kolekcjonerów. Ówczesny Mandarin Ginger posiadał 40 procent alkoholu, obecny 30. Dzięki lekkiej redukcji zawartości alkoholu udało się uzyskać niezwykle oryginalny smak. O Mandarin Gingerze pisano wiersze i fraszaki. Tak jak wówczas i dziś Mandarin Ginger to najwyższej klasy likier, który dopasuje się do każdej okazji. To historia pisana toastami.

Menu