Kurjer niecodzienny

Wybierz kategorię
Bez kategorii

Cocktaile na bazie likieru Mandarin Ginger

Na wiosnę oraz lato polecamy niezwykły likier Mandarin Ginger, który idealnie wkomponuje się w kreacje alkoholowe. Jego owocowy smak z nutą ostrości imbiru to doskonała baza do owocowych i orzeźwiających cocktaili. Polecamy kilka sprawdzonych przepisów. Mandarin Melody ( Szklanka Tiki): 40 ml wódki 20 ml Mandarin Ginger 6 liści mięty arbuz 10 ml sok z cytryny 15 ml syrop prosty kruszony lód Sposób przygotowania: shaker, podwójne przecedzanie do szkła Mandarin Blush ( kieliszek koktajlowy typu kir ) : 40 ml gin 20 ml Mandarin Ginger 10 ml sok z cytryny 10 ml Grenadina Sposób przygotowania: shaker, przecedzamy do schłodzonego kieliszka Mandarin Sour ( szklanka typu short) : 40 ml Mandarin Ginger 20…
Zobacz więcej
Bez kategorii

Wódka żytnia Redaktorska, o której się nie dyskutuje a pije!

Nasz Wódka Redaktorska to jedna z najprzyjemniejszych w smaku, które będziecie mieć Państwo okazję pić. O wódce napisano już wiele. To w końcu narodowy trunek Polaków, a jego historia jest długa, zawiła i pełna procentów. Wódka Redaktorska to niezwykle czysta wódka z najlepszej jakości spirytusu zbożowego, która minimum dwa tygodnie leżakuje przed rozlaniem do kwadratowych, kanciastych butelek, które nawiązują do słynnych „kwadraciaków” największych, przedwojennych producentów. Wódki żytnie były sztandarowymi produktami przedwojennych, rodzimych firm gorzelniczych. Wódka Redaktorska ma przyjemny smak, w którym odnaleźć można aromaty mąki, świeżego chleba, wanilii, kardamonu czy lekkości owoców cytrusowych. Finisz przyjemny, rozgrzewający, z nutą ziołową. Wódkę Redaktorską polecamy solo oraz jako idealną bazę do kompozycji cocktailowych. W ocenie dwumiesięcznika Aqua Vitae Wódka Redaktorska otrzymała 92,5 na 100 punktów oraz rekomendację.…
Zobacz więcej
Aktualności

Likier Mandarin Ginger, najciekawszy likier w Polsce.

Oryginalna przedwojenna receptura, która wskrzesza jeden z najpopularniejszych likierów XIX i pierwszych dekad XX wieku. Mandarin Ginger powstały na bazie receptury Jana Urbanowicza to likier deserowy o wysublimowanym smaku łączącym naturalny sok z mandarynek oraz lekką, zbalansowaną ostrość imbiru. Całość zamyka najwyższej jakości polski spirytus zbożowy, który dodaje charakteru likierowi. Przez ponad 6 tygodni w kadzi macerowany jest sok i skórki z mandarynek. Osobnej maceracji poddawany jest rozdrobniony korzeń imbiru. Następnie na kolejne 3 tygodnie maceraty są łączone. W tym czasie Mandarin Ginger uzyskuje swój niezwykły smak i aromat. Przed rozlewem również do kwadratowych butelek likier podawany jest filtracji. Likier Mandarin Ginger w smaku to harmonia owoców, rodzynek, wanilii. Balans między słodyczą i lekką kwasowością. Finisz nietuzinkowy. Wyczuwalne ciasto owocowe, rodzynki, cytryna,…
Zobacz więcej
Aktualności

Probiernie

Probiernia – niezwykły sklep sprzed wieku. Wchodząc do probierni, klient wiedział, że odnajdzie tam dziesiątki, jeśli nie setki różnorakich butelek wypełnionych wódkami, likierami, koniakami, rumami. Był też przygotowany na degustację, gdyż takie było fundamentalne założenie probierni, czyli próbowanie i degustowanie wyrobów danej marki alkoholowej. Probiernia łączyła w sobie również rolę sklepu firmowego i swoistej reprezentacji alkoholi. Dlatego dbano, aby te miejsca posiadały odpowiednią oprawę w postaci gustownego wnętrza i wykwalifikowanej obsługi. Do tego kontuar barowy, kilkanaście stolików z krzesłami. Były to oryginalne punkty gastronomiczne, które bardzo często z biegiem czasu przeradzały się w restaurację. Niekiedy oprócz alkoholi można było kupić cygara, papierosy czy sprowadzone z egzotycznych krajów towary kolonialne. Probiernie narodziły się w XIX wieku na zachodzie Europy. W Polsce najwięcej…
Zobacz więcej
Menu