Probiernie

Probiernia – niezwykły sklep sprzed wieku.

Wchodząc do probierni, klient wiedział, że odnajdzie tam dziesiątki, jeśli nie setki różnorakich butelek wypełnionych wódkami, likierami, koniakami, rumami. Był też przygotowany na degustację, gdyż takie było fundamentalne założenie probierni, czyli próbowanie i degustowanie wyrobów danej marki alkoholowej.

Probiernia łączyła w sobie również rolę sklepu firmowego i swoistej reprezentacji alkoholi. Dlatego dbano, aby te miejsca posiadały odpowiednią oprawę w postaci gustownego wnętrza i wykwalifikowanej obsługi. Do tego kontuar barowy, kilkanaście stolików z krzesłami. Były to oryginalne punkty gastronomiczne, które bardzo często z biegiem czasu przeradzały się w restaurację. Niekiedy oprócz alkoholi można było kupić cygara, papierosy czy sprowadzone z egzotycznych krajów towary kolonialne.

Probiernie narodziły się w XIX wieku na zachodzie Europy. W Polsce najwięcej probierni  działało w Wielkopolsce, gdzie przodownicy w produkcji alkoholów Glinka, Kasprowicz czy Kantorowicz tworzyli swoje wybitne alkohole. Najsłynniejsze probiernie prowadził Hartwig Kantorowicz, który między innymi w Poznaniu pod koniec XIX wieku założył swój punkt na dawnej ulicy Bielańskiej. W okresie międzywojennym probiernie odnaleźć można było zarówno w dużych miastach i mniejszych miasteczka. Wszędzie, gdzie produkowano alkohol.

Probiernia Kantorowicza.
Probiernia H. Kantorowicza. Koniec XIX wieku. Fot. ze zb. Biblioteki Uniwersyteckiej w Poznaniu

 

Menu