Na wiosnę oraz lato polecamy niezwykły likier Mandarin Ginger, który idealnie wkomponuje się w kreacje alkoholowe.
Jego owocowy smak z nutą ostrości imbiru to doskonała baza do owocowych i orzeźwiających cocktaili.
Polecamy kilka sprawdzonych przepisów.
Mandarin Melody ( Szklanka Tiki):
- 40 ml wódki
- 20 ml Mandarin Ginger
- 6 liści mięty
- arbuz
- 10 ml sok z cytryny
- 15 ml syrop prosty
- kruszony lód
Sposób przygotowania: shaker, podwójne przecedzanie do szkła
Mandarin Blush ( kieliszek koktajlowy typu kir ) :
- 40 ml gin
- 20 ml Mandarin Ginger
- 10 ml sok z cytryny
- 10 ml Grenadina
Sposób przygotowania: shaker, przecedzamy do schłodzonego kieliszka
Mandarin Sour ( szklanka typu short) :
- 40 ml Mandarin Ginger
- 20 ml sok z cytryny
- 10 ml syrop prosty
- Orange Bitters i Angostura klasyczna po 2 dash’e
- biało z jajka lub Aquafaba
Sposób przygotowania: shaker, przelewamy na kości lodu
MandarinNog ( szkło kryształowe na stópce):
- 40 ml Mandarin Ginger
- 20 ml Amaretto
- 10 ml syrop cynamonowy
- 20 ml śmietanki
- żółtko jaja
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania: shaker, przecedzamy wszystko do schłodzonego szkła
Irish Mandarin ( koktajlówka, lub short do wyboru):
- 40 ml Mandarin Ginger
- 20 ml Jameson
- 20 ml Baileys
- 20 ml espresso
- kilka kropel Absinth
Sposób przygotowania: shaker, przecedzamy wszystko do schłodzonego szkła
Mandarita ( kieliszek koktajlowy) :
- 40 ml Mandarin Ginger
- 20 ml Tequila
- 10 ml sok z limonki
- 10 ml syrop prosty
- kilka „płatków” świeżego imbiru
Sposób przygotowania: shaker, przecedzamy wszystko do schłodzonego szkła.